Ударът срещу Израел е удар срещу САЩ и Западния свят. С

...
Ударът срещу Израел е удар срещу САЩ и Западния свят. С
Коментари Харесай

Защо Израел е толкова важен за САЩ? Страна без никакви природни ресурси с територия, колкото област Бургас, Варна и Добрич

Ударът против Израел е удар против Съединени американски щати и Западния свят. С територия единствено една 6-та от тази на България Израел е специфична страна с огромно значение за Запада и най-много за Съединени американски щати. В Израел няма съвсем никакви естествени запаси, а територията му е сравнима с площта на областен град и околията му.

 Икономиката му обаче е към 6 пъти по-голяма от тази на България поради високото равнище на обучение, иновативност и умения в бизнеса.

Какво друго прави тази страна толкоз специфична?

Съединени американски щати са най-важната страна за Израел след самия Израел. За 24 часа фокусът на вниманието на света се измести бързо от Украйна към Близкия Изток.

Какви са аргументите тази страна, основана малко след Втората международна война върху територии на някогашната Британска империя, а преди този момент и на Османската, да има толкоз огромно значение за Съединени американски щати?

За компенсиране на салдото на силите в Близкия изток, изяснява в Куора Александър Гилденбърт.

„ Всичко стартира с това, че страните от някогашния СССР/Варшавския контракт в действителност бяха в доста положителни връзки с Израел към 1948 година, защото те в действителност имаха вяра, че Израел ще избере социалистически път на развиване.

След като схванаха, че това няма да се случи, те се обърнаха към арабския блок (диктаторите нормално работят добре с диктатори) и Съединени американски щати осъзнаха доста бързо, че в случай че не поддържат Израел, ще изгубят целия Близък изток, петрола, стратегическите места за военни наличие и така нататък и тъй наречените и така нататък

С цялото ми почитание към армията на Израел страната сама нямаше късмет против подкрепяния от Съюз на съветските социалистически републики арабски блок, изключително по това време.

Така че САЩ/НАТО започнаха да наливат пари в израелските военни и да се твърдят, че салдото е реализиран в Близкия изток и те имат някой (Израел), който да извършва цялата мръсна работа вместо тях, когато е належащо.

Нещо повече, те спираха Израел всякога, когато Израел беше на път да реализира съкрушителна военна победа (1967, 1973) и изцяло да завладее друга страна (Египет или Сирия, с цел да назовем единствено няколко).

Съединени американски щати не желаеха да дестабилизират изцяло района, защото това можеше да провокира нуклеарен отговор на Съюз на съветските социалистически републики.

Ето за какво е много смешно да чета мнения на някои от моите сънародници американци, които упрекват Израел, че употребява американски пари за развиването на Израелската войска. Тези пари имаха (и към момента имат) доста характерна цел за Съединени американски щати и служат на тази цел сносно.

Стратегически, Израел е точка, от която Съединени американски щати могат да проектират мощ в Близкия изток, в случай че е належащо, показва Ърнест Адамс.

Американският сенатор Джеси Хелмс наричаше Израел „ американския самолетоносач в Близкия изток “.

По време на Студената война, когато доста от съседите на Израел бяха привързани към Съюз на съветските социалистически републики, Съединени американски щати смятаха, че това е изключително значимо. В момента Съединени американски щати нямат военни бази там (пристанището на Хайфа може да поддържа Шести флот, в случай че е необходимо), само че са уверени в желанието на Израел да позволи американски военни интервенции, в случай че е належащо.

Израел също е главен покупател на американско оръжие и затова е мечтан клиент.

По-важното от това обаче е, че Израел има превъзходна шпионска мрежа в целия Близък изток, доста по-добра от тази на Централно разузнавателно управление на САЩ. Израел споделя част от информацията, която научава, със Съединени американски щати.

От геостратегическа позиция Израел евентуално е толкоз значима страна, колкото Португалия, счита Павел Фекула.

Той граничи със Суецкия канал, тъкмо както Португалия седи настрана от Гибралтарския пролив.

Двете страни имат подобен Брутният вътрешен продукт и население с сходен размер. Въпреки това в Съединени американски щати има доста мощни американски евреи, които са привързани към концепцията за еврейска страна в родината. Те употребяват въздействието си, с цел да подсигуряват, че Съединени американски щати поддържат поддръжката си за Израел. Въпреки това за Съединени американски щати Израел е най-много суетлив план или прочувствен план.

Стратегически не е толкоз скъпа стана.

Краткият отговор: Геополитика.

Защо всички се борят за надзор над Близкия изток? Ако погледнете картата на света, Близкият изток е централният сухопътен мост и център сред континентите Европа, Африка и Азия. От антични времена до през днешния ден Близкият изток е в горната част на листата със наложителни контролни пунктове. 

От Арабската империя до Римската империя, Персийската империя до Монголската империя и до Османската империя, всички те се борят за надзор над тази стратегическа част от недвижимите парцели.

След Втората международна война Съединените щати и някогашният Съветски съюз се боричкат между тях в „ Студена война “ за световно превъзходство и главното им полесражение е Близкият изток. Разположен единствено на един хвърлей от Близкия изток, някогашният Съюз на съветските социалистически републики има преимущество да е по-близо, за което Съединени американски щати можеха единствено да мечтаят. Съединените щати се нуждаеха от котва в Близкия изток и те избраха новосформираната еврейска страна Израел.

Но за какво евреите? Тъй като те нормално са презирани от европейците, руснаците и арабите, което значи, че евреите са по-недоверчиви към тях и са по-склонни да сътрудничат на Съединени американски щати, в случай че Съединени американски щати поддържат Израел. 

Със съдействието на Израел Съединени американски щати имат опора, с цел да поддържат своята петродоларова система.

Трудно е да се каже, само че евентуално Израел е по-голям за Съединени американски щати, в сравнение с Съединени американски щати за Израел. Ето няколко точки, написа американският анализатор Джонатан Курцман.

По отношение на съюзите,

Израел е опората за съпротивата против цялостния надзор над района от Русия и Иран.

Без израелската военна мощност има доста по-голям късмет да избухне същинска война сред безконечните врагове – Иран и саудитците.

Дори една къса война сред Иран и Саудитска Арабия може да унищожи толкоз огромен петролен потенциал, че светът да се изправи пред огромни енергийни компликации.

Само това коства неизброими милиарди или даже трилиони.

Израелците употребяват американска технология и това слага голям щемпел на утвърждение върху нея, тъй като всички имат вяра, че тя фактически работи, тъй като израелците я употребяват.

Те освен я използват, само че интензивно способстват за развиването й.

Да кажем, че прекъснем връзката с Израли: мислите ли, че руснаците няма да желаят да получат тази израелска технология? Или китайците? Да не приказваме, че всяко пени, изпратено до Израел, в действителност се заплаща на нашите американски военни компании, а не на Израел: това в действителност не е задгранична помощ, а инвестиция в нашата лична отбранителна промишленост, с цел да могат да запазят мястото си на върха, тъй че Съединени американски щати да могат запазят позицията си.

Нашият лост за въздействие над Израел в това отношение съществува единствено тъй като Израел е по-лоялен към своите съдружници от Съединени американски щати.

Съединени американски щати постоянно споделяме на другите страни какво да вършат. Те в действителност не харесват това. (Чудя се: в случай че натиснем израелците, какви сигнали изпращат руснаците? Няма да има по-добър метод да разтеглим съветската мощност – и да помогнем на Русия просто да просперира – от това да се съюзи с Израел. Световната мощност на Съединени американски щати ще падне от канара. Много израелци избягаха от Русия и това завещание е мощно. Усещам го в себе си и съм 3-то потомство американец.)

Израел беше вторият по величина източник на листнати компании в NASDAQ, само че в този момент Китай е.

Може да е на 3-то място, показва Курцман.

По създание всички огромни софтуерни компании имат освен офиси за продажби или маркетинг в Израел, само че и уреди за научноизследователска и развойна активност.

Много от тях са големи и значими. Intel в действителност е най-големият частен шеф в Израел. Google, IBM, Microsoft, Apple и така нататък всички се възползват материално от израелската научноизследователска и развойна активност и затова разчитат на нея.

Автономните коли са неразривно свързани с израелските технологии. Ние разчитаме на тях за нововъведения.

Те разчитат на нас за пари и достъп до пазари. Китайците могат да обезпечат и двете.

Много страни желаят това, което предлага Израел; този свят е доста стеснен в способността си за нововъведения, а Израел е цялостен с нововъведения.

Индийците знаят това. Европейците се пробват да свържат своите компании – и капиталови подразделения – с Израел,

Така че да кажем, че даваме помощ за Израел в условия, с цел да ги принудим да създадат нещо, което в действителност не желаят.

Добрата вест за Съединени американски щати е, че Израел е по-надежден съдружник от Съединени американски щати. Ето един образец: една от историите, които се носят в близост, е, че Израел е спечелил през 1973 година, тъй като Съединени американски щати са „ направлявали “ Израел посредством египетската войска, употребявайки сателитни изображения.

Действителността е, че имахме изображения – съвсем извънредно от стелт самолети SR-71 – които не бяха безусловно навременни … и не ги споделихме с тях, макар че Кисинджър може да е предал това, което е научил на високо равнище. Така че имаме корав съдружник, който се нуждаеше от информация в обезверена борба.

Друга добра вест е, че международните финансови пазари към момента избират идването в Съединени американски щати.

Това се трансформира, само че израелците са много консервативни в някои връзки и ще отнеме известно време или някакво огромно събитие, с цел да се промени тенденцията.

 

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР